Wees onzichtbaar

Titel en niveau 

Auteur: Murat Isik 

Titel: Wees onzichtbaar 

Niveau: Niveau 3 

Samenvatting 

In 1983 komen Metin, zijn zus en moeder aan in Nederland. Daarvoor woonden ze in Duitsland, maar omdat zijn vader daar is afgewezen, zijn ze naar Nederland gekomen, waar hij in de Bijlmermeer een woning gekregen heeft. Metins vader vertelt tevreden over het huis en de inrichting ervan. Zijn moeder wil weten of hij werk heeft, maar hij heeft een uitkering. Metin is blij met het eigen huis, want in Duitsland logeerden ze steeds bij vrienden en kennissen en moesten Metin en zijn zus ervoor zorgen dat mensen geen last van ze hadden. Vaak ziet hij zijn moeder roken, maar dat doet ze, omdat ze stress krijgt van zijn vader. 

Zijn vader gaat vaak weg. Hij leeft als een vrijgezel en is geïnteresseerder in zijn uiterlijk dan in het gezin. Hij zegt dat hij naar de vereniging gaat om met andere communistische Turken, Koerden en Zaza’s te praten, maar hij komt laat thuis en hij is dan dronken en kotst in de badkamer. Zijn vader geeft ook veel geld uit aan gokken, terwijl iedereen nog op matrassen op de grond slaapt. Op een gegeven moment geeft hij een klein beetje spaargeld aan Metins moeder: zij moet het voor hem verstoppen, omdat hij het anders opmaakt. Natuurlijk gaat dat mis: op een gegeven moment moet zijn vader dat geld hoe dan ook hebben en hij dreigt uiteindelijk zelfs zijn vrouw te vermoorden als ze niet zegt waar het is. 

Analyse 

Personages: 

-Metin: 

Hoofdpersoon, aan het begin van het verhaal is hij vijf jaar oud, aan het einde studeert hij. Hij lijkt op een lieve, aardige jongen die zich aanpast aan de situatie, maar ergens in hem zit wat lef. 

Harun: 
 

Vader van Metin. Haruns en Asena’s ouders komen uit de bergen van Oost-Turkije en zijn in Izmir terechtgekomen. In zijn tienerjaren is hij een straatvechter die onder bruggen en op bankjes in het park slaapt en niets anders kent dan de regels van de achterbuurten.  

-Asena: 
 

Moeder van Metin, mooie vrouw die haar man naar Europa volgt om haar kinderen een goede toekomst te geven en het vluchten. Ze probeert altijd haar kinderen te beschermen en te steunen. Ze gaat bijvoorbeeld tegen haar woedende man in. 

-Nevra: 
 

Zus van Metin, ze komt voor haar broertje op en gaat naar haar kamer als haar ouders ruzie maken. Als hun ouders even gescheiden zijn, krijgen Metin en zij een betere band. Ze kan het vwo makkelijk aan en gaat geneeskunde studeren, want haar ouders vinden dat makkelijk. 

Waar en wanneer? 

-Bij de Bijlmer (woning), school en meer plaatsten.  
– eerst gaat het over de zomer en langzaam naar school gaan. Vervolgens hoe hij naar de middelbare school gaat en daarna wordt er naar zijn studie gewerkt. 

Tijd 

Het verhaal is niet-chronologisch, want ik las geen duidelijke volgorde. Er wordt wel gebruikt van flashbacks, bijvoorbeeld terugkijken naar hoe Metin het vroeger had (met zijn vader). 

Titel 

Het boek heet “wees onzichtbaar”, omdat de familie niks te maken willen hebben met hun vader en zijn conflicten die hij uitvoert. Ook is “onzichtbaar” een tactiek om dingen te voorkomen, zoals hun vader of gepest worden. 

Thema 

-Verhaal: Leven als immigrant in Nederland. 
-Dieperliggende: Zoektocht om te leven met een strenge vader die niks om jullie geeft. 

Recensie 

Ik vond het boek onder andere vermakelijk, want je kan je verdiepen in het leven van mensen die en van buiten Nederland komen en ze hebben een moeilijke thuissituatie. Ook vond ik het leuk, want ik hou van dingen die waar kunnen zijn, ik hou niet van neppe dingen. En ik vond het boek amuseren en verbazend naar mezelf, want normaal zou ik nooit zo’n soort boek lezen. Voor de rest vond ik het leuk om te lezen! 

Taalgebruik 

Het taalgebruik was te verstaan, soms wat (te) lange zinnen, maar het was te doen. Ook kon je begrijpen wat Metin zei. 

Mooiste zin 

‘Turk is een scheldwoord,’ had mijn zus eens op mismoedige toon tegen mij gezegd. Dit vind ik een leuke zin, vanwege de uitspraak, dat vond ik wel om te lachen. 

Andere 

“Wees onzichtbaar is dus zeker een interessant boek, dat de moeite waard is om te lezen, zeker voor mensen die geïnteresseerd zijn in (de opbouw van) een leven in Nederland eind jaren ’80. De roman van Isik is een document en een schrijnend verhaal over een gezin dat steeds verder uit elkaar valt, maar zal niet elke lezer weten te raken.” https://www.hebban.nl/recensie/anne-oerlemans-over-wees-onzichtbaar Als u van een roman houdt raad ik u dit boek aan en als je je wilt verdiepen in het verhaal van de familie met hun situaties thuis. 

“Deze geweldige en zeer toegankelijke auteur heb ik mogen ontmoeten bij Het leesteken te Purmerend. Wat heeft deze man me versteld doen staan. Of het nu komt door de zware jeugd, het harde gezinsleven en de heftige jaren in de Bijlmer dat ervoor zorgt dat hij met beide benen op de grond blijft, maar er straalt zoveel warmte en goeds uit deze man, ongelooflijk.” https://www.biancaschrijft.nl/2020/04/21/recensie-wees-onzichtbaar-murat-isik/ Mensen staan dus versteld en zijn onder de indruk van dit boek. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: